Data driven werken ? De 4 grootste uitdagingen opgelijst

Terug naar overzicht 16 april 2021
Data zijn het nieuwe goud. Alles wordt data-driven en hoe meer data je verzamelt, hoe beter. Tenminste, dat is het beeld wat je krijgt als je de blogs en de media volgt. En het is ook niet onwaar, maar enige nuance is op zijn plaats. Want in abstracte termen klinkt het allemaal prachtig, maar in de praktijk lopen veel bedrijven nog tegen uitdagingen aan.

Bedrijven die waarde uit hun data willen halen worden geconfronteerd met een aantal basisuitdagingen waar ze vaak moeilijk grip op krijgen. Dit zijn de belangrijkste vier:

  1. Data in silo’s

Veel HR-, marketing-, sales- en BI-teams opereren, als het om data gaat, nog als ‘eilanden’.

Zij hebben hun eigen processen, systemen en data waarmee ze hun dagelijks werk doen. Het resultaat is dat heel veel waardevolle data opgesloten zitten in Excelsheets en andere moeilijk benaderbare systemen.

  1. Data in verschillende formaten

Data uit verschillende systemen, afdelingen en (als je in een internationaal bedrijf werkt) data uit verschillende landen kun je meestal niet zonder meer samenvoegen.

Verschillende systemen hebben vaak andere namen voor hetzelfde, gebruiken andere velden om klanten te identificeren of slaan velden op in andere datumnotaties, getalnotaties of valuta. Toch zijn het vaak zulke technische details die het lastig maken om databronnen te koppelen en te integreren.

  1. Geen goede data-infrastructuur

Het werken met grote hoeveelheden data eist nogal wat van je IT-infrastructuur. Die moet schaalbaar zijn en altijd toegankelijk. Data-infrastructuur is nog een vak apart. De meeste organisaties moeten dit dus uitbesteden en zien op tegen lange, dure development trajecten. Vaak strandt het dataproject dus al in deze voorbereidende fase.

  1. Krapte op de markt van data-mensen

De goed opgeleide, ervaren datamensen die je nodig hebt om je data-zaken op orde te krijgen zijn enorm in trek op de arbeidsmarkt. Het is dus erg moeilijk om een data-afdeling op volle sterkte te krijgen.

Wil je graag eens sparren over deze topics ? Contacteer Kurt Vandebergh via kurt@bijster.be of bel naar 0475/29.18.26

Anderen bekeken ook

18 maart 2021
Waar vind ik nu die cijfers ?
Lees meer
25 januari 2021
Onze rapporteringsoplossing mag geen kost zijn !
Lees meer
21 januari 2021
In 7 stappen impact maken met data
Lees meer