En dan wordt het stil in de meeting room …

Terug naar overzicht 14 februari 2020
In juni 2018 verscheen onderstaand artikel in het magazine Bouwen@Limburg van de Louwers Media Groep. Een magazine heel specifiek voor de bouwsector uitgegeven in Belgisch en Nederlands Limburg. Bent u eigenaar van een bouwbedrijf ? Of werkzaam in een bouwbedrijf ? Dan is dit nieuwsbericht de moeite van het lezen waard.

Tekst : Hilde Neven in opdracht van Bouwen@Limburg

Als de fundamenten van een gebouw niet behoorlijk zijn geplaatst, heeft het geen enkele zin om de rest van het plan te realiseren. Dat weet u als bouwprofessional uiteraard als geen ander. Maar hoe zit het met de fundamenten van uw bedrijf? Kunt u daarop vertrouwen en dus verder bouwen aan uw toekomst? Het Hasseltse Bijster ontwikkelde met Improview een vernieuwende rapporteringsoplossing die alle vitale gegevens van uw bedrijf samenbrengt, zowel op het vlak van financiën als personeel, en u zo toelaat om gefundeerde beslissingen te nemen.

BL : MET WELKE ACHTERGROND HEBBEN JULLIE IMPROVIEW OPGERICHT?

Anja Janssen: Zowel Kurt als ik hebben meer dan twintig jaar ervaring in diverse managementfuncties. In diverse sectoren en in bedrijven van uiteenlopende groottes. Maar haast overal bleek de rapportering ondermaats, terwijl die toch een juiste blik moet geven op de financiële en HR-processen, de pijlers van een bedrijf. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen aan het eind van het jaar verrast worden door de bedrijfsresultaten? En dan is het te laat om bij te sturen. Ook lijden veel bedrijven aan ‘excelitis’, maar een puur Excel-gedreven rapportering houdt veel risico’s in, omdat je gegevens zelf moet manipuleren. Het kleinste foutje kan zorgen voor een volledig vertekend beeld. Hoe kun je als bedrijf zo de juiste beslissingen nemen?”

BL : JULLIE MOGEN AARDIG WAT BOUWBEDRIJVEN TOT JULLIE KLANTEN REKENEN, WAT MAAKT DE TOOL VOOR BOUWBEDRIJVEN ZO INTERESSANT?

Kurt Vandebergh: “De bouwsector is een unieke sector in die zin dat bedrijven budgetten vooral project per project analyseren. Die focus op projectrapportering is natuurlijk een absolute must om je budget in het oog te houden, maar daarnaast is een overkoepelende rapportering even cruciaal. Improview maakt beide mogelijk en linkt ze ook aan mekaar. Bovendien hebben we onder andere een strategisch partnership gesloten met KPD, dat in België marktleider is op het vlak van ERP-software voor de bouwsector waardoor onze tool gemakkelijk gelinkt kan worden aan dergelijke software.”

Anja Janssen: “Op HR-vlak zoomen we erg in op absenteïsme en de effectieve loonkost per gepresteerd uur voor elke functie in de bouw. De ruwe HR-gegevens zijn meestal wel beschikbaar, maar de mogelijkheden blijven onbenut. Terwijl ze toch ontzettend belangrijk zijn wanneer je een budgetoefening uitwerkt voor een project. Met Improview krijg je een gedetailleerd inzicht in werkelijk alle kosten: wat kost werknemer X? Wat kost functie A? Wat kost eenzelfde functie me in de verschillende bedrijven die tot onze groep behoren? Met één muisklik volg je ook de evolutie van je loonkosten op.”

Kurt Vandebergh: “Vaak wordt het stil in de meeting room wanneer we de geïmplementeerde HR-gegevens tonen. Om uiteenlopende redenen. Sommige ondernemers schrikken van de gegevens die ze te zien krijgen omdat ze de kostprijs van hun personeel al die tijd verkeerd hebben ingeschat, andere zijn meer dan aangenaam verrast door de complete inkijk die de tool biedt.” Anja Janssen: “Naast de harde cijfers is het ook mogelijk om andere parameters op te nemen zoals talent management, rekruteringskanalen, oorzaken van ziekteverzuim enz.”

BL: WAT KOMT ER VOOR EEN KLANT ALLEMAAL KIJKEN BIJ HET IMPLEMENTEREN VAN IMPROVIEW?

Anja Janssen: “Helemaal niets (lacht). Wij proberen onze klanten maximaal te ontzorgen. Om de gegevens op financieel, operationeel en HR-vlak te integreren in Improview, hebben we eigenlijk maar een kleine week per module nodig. Uiteraard implementeren we niet zomaar lukraak gegevens, er gaat een zeer grondige kwaliteitscontrole aan vooraf.”

BL : NU DE GEGEVENS IMPLEMENTEREN IS ÉÉN DING, MAAR DE TOOL MOET NATUURLIJK REGELMATIG GEVOED WORDEN MET NIEUWE GEGEVENS …

Kurt Vandebergh: “Dat klopt, en in principe kan dat met een simpele klik op de muisknop. Toch kunnen we vanuit onze jarenlange ervaring in diverse managementfuncties ook een meerwaarde bieden op dat vlak. Bijvoorbeeld door bedrijven een halve dag per maand bij te staan in het updaten van hun cijfers. Of door voor een langere periode bij te springen als financieel manager om op basis van de rapportering bij te sturen waar nodig

Anderen bekeken ook

20 juli 2023
Qlik specialist Bijster en element61 bundelen hun krachten
Lees meer
19 juli 2023
Bijster, spécialiste en Qlik, s’associe à element61
Lees meer
Qlik specialist Bijster joins element61
Lees meer