De 5 principes voor een doeltreffende rapportering

Terug naar overzicht 20 november 2018
De wereld wordt steeds complexer en alles rondom ons evolueert heel snel – niettemin moeten beslissingen kordaat en onderbouwd genomen worden.

Zeker in onze bedrijfswereld gaat dit gepaard met steeds meer verfijnde analyses op data uit vele systemen (ERP, Boekhoudpakketten, HR Systemen , andere externe systemen, en niet te vergeten heel wat Excel sheets).

Deze systemen overdonderen ons met een vloed van gegevens en data, waardoor we de bomen door het bos niet meer zien.  Gevolg ? De opmaak van een doeltreffende rapportering is dikwijls een zeer moeilijke opgave.

De 5 principes welke cruciaal zijn om een goede rapportering op te zetten kunnen gecategoriseerd worden als volgt :

1. Weet wat je wil :

Vergeet niet dat rapportering een tool is om je te helpen een potentieel probleem te herkennen en te sturen bij het nemen van de juiste beslissing. Wat wil je eigenlijk echt weten? Wat zijn de indicatoren waarop het bedrijf gestuurd wordt ?

2. Ken je bedrijfsprocessen :

Belangrijk is om inzicht te hebben in de bedrijfsprocessen van je bedrijf. Wat zijn de zwakke plekken in de verschillende processen ? Waar verlies je tijd en dus geld ?

3. Ken je databronnen :

Welke systemen worden er gebruikt om de rapportering aan te leveren ? En zéér belangrijk : bestaat er een jungle aan excel spreadsheets ? Belangrijk is om hier inzicht in te hebben en de manuele manipulaties op data te minimaliseren of er liefst helemaal afstand van te doen.

4. Draag zorg voor de kwaliteit van de onderliggende data :

Elke registratie van data in de verschillende systemen heeft een effect op de uiteindelijke rapportering. Wees dus steeds alert op een correcte, accurate registratie en leer je mensen hier op dezelfde manier mee om te gaan.

5. Betrek de mensen

Vraag input aan je mensen om invulling te geven aan het definiëren van indicatoren en om de zwakke plekken in de diverse processen op te sporen. Communiceer de output ervan. Mensen voelen zich gewaardeerd en dit verhoogt hun inzet en performantie.

Kortom, verbeter jouw processen, bespaar tijd en geld en vermijd discussies over de correctheid van cijfers.

Zin om hieromtrent van gedachten te wisselen ? Contacteer ons, en bij een kop koffie bespreken we de beste aanpak voor jouw bedrijf !

 

Anderen bekeken ook

20 juli 2023
Qlik specialist Bijster en element61 bundelen hun krachten
Lees meer
19 juli 2023
Bijster, spécialiste en Qlik, s’associe à element61
Lees meer
Qlik specialist Bijster joins element61
Lees meer