Controlling op een nieuw kantelpunt?

Terug naar overzicht 2 oktober 2018
In Women – speciale september 2018 editie van CFO magazine wordt gesteld dat controlling zich op een kantelpunt bevindt. Is er reden tot paniek ?

Het controllersvak is enorm in beweging. Dit hebben de zaakvoerders van Bijster zelf meermaals ondervonden en zij ziet het nu ook bij hun klanten. In eerste instantie was het vooral achterom kijkend met focus op het opleveren van een rapportering van de cijfers van de vorige maand. Nu zie je dat de blik van de controller op vooruit staat. De controller is nu een sparringpartner van het management geworden. Het bedrijfseconomisch geweten van de organisatie.

Binnen dit geweten speelt de digitaliseringsgolf een cruciale rol en schept hij tal van mogelijkheden en nieuwe uitdagingen.

De rol van systeembouwer wordt als eerste nieuwe rol voor de controller genoemd. Bedrijfsprocessen en onderliggende data worden gekoppeld aan (artificiële) intelligente systemen. We zien dagelijks dat de controller deze rol meer en meer opneemt. Vanuit Bijster moedigen wij dit erg aan – je kan de boot van digitalisering niet missen !

De controller is tevens een echte bruggenbouwer. Het tijdperk waar hij in een ivoren toren zit en cijfers uit het verleden analyseert ligt ver achter ons. Hij neemt de degen op in de strijd tegen inefficiënties in bedrijfsvoering en rapportering waar hij de spilfiguur is tussen de vertaling van strategie naar dagelijkse operationele activiteiten, tussen finance en business. En dit steeds met de blik vooruit !

Het controllersvak is nog nooit zo uitdagend geweest. Heerlijk om te doen !

Belangrijk is een pro-actieve houding aan te nemen. Met name ongevraagd advies geven aan het management.
Als controller ben jij verantwoordelijk voor alle rapporteringen en analyses waarbij de accurate en correcte boekhouding de basis is. De periodieke rapporteringen zouden met een druk op de knop aanwezig moeten zijn ; laat ons de artificiële intelligente systemen als bondgenoot omarmen. Zo kan de kostbare tijd uitgaan naar analyses maar nog meer naar het ongevraagd advies geven aan het management.

Anderen bekeken ook

20 juli 2023
Qlik specialist Bijster en element61 bundelen hun krachten
Lees meer
19 juli 2023
Bijster, spécialiste en Qlik, s’associe à element61
Lees meer
Qlik specialist Bijster joins element61
Lees meer